Birria - Mexicansk simremad

Den direkte oversættelse af 'Birria' er 'Dårlig kvalitet' - men denne krydrede mexicanske ret er alt andet end dårlig!

Retten er oprindeligt fra den mexicanske stat Jalisco, der ligger i det vestlige Mexico, og blev oprindeligt lavet på leguan kød, men bliver nu til dags lavet mest på ged, lam eller gris.

Birria bliver endda spist når man I Mexico bl.a. fejrer Nytår, Jul og bryllup, men serveret med tortillaer og en lille salat, fungerer retten også som weekend-ret, med gode venner.

Én af de vigtigste ingredienser når man laver Birria, er tid! Jo længere tid kødet kan marinere og simre, jo mørere og mere rigt på saft og smag bliver det.

Du kan med fordel lave en stor omgang, og fryse det ned, som du ikke spiser - på den måde bliver tiden optimalt udnyttet :-)

 

Opskrift: Mexicansk Birria
Til 6-8 personer

Svineskank ca. 2 kg (eller lam, ged, eller en blanding)
30g Guajillo Chili
30g Ancho Chili
30g Cascabel Chili
6 fed hvidløg, upillede
1/2 teske kværnet sort peber
1/2 teske kommen pulver
1 teske mexicansk oregano (kan erstattes med alm. oregano)
50ml eddike
1 løg, pillet

350g mel og 225ml vand, til at lukke kanterne på gryden 

1 dåse tomater, most eller 450g tomat passata
2 tesker sukker

Til servering
Tortillaer
Salat

Mariner kødet– gerne dagen inden

  1. Læg kødet i et fad, og rids det, så marinaden bedre trænger ind.
  2. Fjern stilken på chilierne, og skær dem i mindre stykker - gem halvdelen af kernerne i en lille skål, og smid resten væk. Varm nu chilierne op på en tør pande, så de tager farve, og begynder at afgive duft. Put dem herefter i en skål med kogende vand i 20min, så de bliver blødet op.
  3. Rist de hele hvidløg MED skræl/skind på, og rist dem til de er bløde og sorte udenpå. Pres nu den bløde hvidløg ud, og smid skrællen ud.
  4. Dræn chilien, og kombinér chilikødet, de resterende chili kerner, hvidløg, sort peber, kommen, mexicansk oregano, eddike og vand i en food processor, eller lign. og kør det til en fin pasta.
  5. Gem 100g af din krydderipasta i køleskabet, og smør kødet ind i resten - nu skal kødet trække i køleskabet med film over, i 8-24 timer.

Fremgangsmåde

  1. Varm ovnen til 170C. Placér kødet i en stor gryde, og hæld 250ml vand i bunden.
  2. Lav nu dejen til kanterne ved at blande de 225ml vand med melet, og saml det til en dej. Rul herefter dejen ud i en lang pølse, så du kan ligge den i kanten af gryden, hele vejen rundt, for at forhindre damp i at trænge ud af gryden.
    Steg kødet i 3 timer.
  3. Kødet skulle nu være så mørt at det falder fra benet. Tag kødet op af gryden, og fjerne det fra benet.
  4. I væsken der er tilbage i gryden, hælder du nu tomaterne i, og lader det simre i 20-30min. Smag herefter til med salt, peber og evt. sukker.
  5. Mens det simrer, tager du chilipastaen fra køleskabet, og blander med 2 teskeer sukker, og smører ud over kødet.
  6. Når du er klar til at serverer, varmes ovnen til 200C eller på Grill.
    Varm kødet og tortillaerne, og server kødet i individuelle skåle, med fond over. 
  7. Servér med tortillaer, salat og en masse gode venner!

translation missing: da.blogs.comments.title

translation missing: da.blogs.comments.moderated